Mevrouw Henriette Kretz is een overlevende van de Holocaust en oud-leerlinge van het Franse Lyceum van Antwerpen (1948-1951). Zij bezocht onlangs de huidige leerlingen van de school om haar verhaal met hen te delen. Henriette Kretz overleefde de Holocaust, maar verloor veel familieleden. Na de oorlog verhuisde ze naar Antwerpen, waar ze een nieuw leven begon. Tijdens haar bezoek aan de school deelde Henriette Kretz haar verhaal met de leerlingen, waaronder haar kleindochter, die nu in het 5e leerjaar van LFIA zit. Ze legde uit hoe het was om op te groeien als vervolgd door de Nazi's en hoe ze de Holocaust overleefde. Ze deelde ook persoonlijke herinneringen aan haar familie en de moeilijke tijden die ze tijdens de oorlog meemaakte. De leerlingen waren erg ontroerd door haar getuigenis. Velen waren verrast door de wreedheid van wat de nazi's de Joden tijdens de oorlog aandeden. Ze werden ook geïnspireerd door de veerkracht en de sterkte van Henriette Kretz, die ongelooflijke ontberingen overwon om te overleven en haar leven opnieuw op te bouwen. Het bezoek aan Madame Kretz, georganiseerd door geschiedenislerares Michèle Dubois, was een belangrijke educatieve ervaring voor onze leerlingen. Het heeft hen in staat gesteld de Holocaust op een meer concrete manier te begrijpen en te zien hoe deze echte mensen heeft getroffen. We zijn Henriette Kretz dankbaar dat ze haar verhaal met ons heeft gedeeld en we hopen dat het toekomstige generaties zal blijven inspireren.